Alkalmazott módszerek

Egyre nagyobb igény jelenik meg a pszichológiai tudás mélyítésére, önmagunk megismerésére. Életvezetési elakadások, normatív krízisek esetén önmagunk megismerése, az önismeret mélyítése nyújthat segítséget a tudatosabb, minőségi életvitel eléréséhez. Ennek módja közvetlen beszélgetés valamint pszichológiai módszerek segítségével történik.

Tanácsadás

Segítő, támogató pszichológiai beszélgetés egy jól körüljárható probléma mentén. 

 

EMDR terápia

Az Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) – szemmozgásokkal történő félelemcsökkentés és újrafeldolgozás – egy olyan terápiás eljárás, melyet traumatikus élmények következtében kialakult lelki problémák kezelésére dolgoztak ki. A módszer dr. Francine Shapiro (1989) amerikai pszichológus nevéhez fűződik.

Az EMDR terápia során olyan emlékek feldolgozásával dolgozunk, melyek a jelenben tapasztalható diszfunkcionális állapotot eredményezték. A gyors szemmozgások (bilaterális stimuláció) segítik a tudattalan tartalmak, megterhelő emlékek feldolgozását, mely a pszichés panaszok csökkenéséhez valamint megszűnéséhez vezet. A bilaterális inger kiváltása NeuroTek EMDR készülékkel történik.

Ismertető animációs videó az EMDR terápiáról:

https://www.youtube.com/watch?v=bIJZQAr9nQo

Könyv az EMDR terápiáról:

Francine Shapiro (2016): Győzd le a múltad!
Vedd kezedbe az életed az EMDR-terápia önsegítő módszereivel!

Medicina Kiadó

Az EMDR terápiáról és a NeuroTek EMDR készülékről bővebb információt az alábbi weboldalakon talál:

https://emdr.hu

http://www.emdr-europe.com

https://neurotekcorp.com

Autogén tréning

Az autogén tréning egy olyan relaxációs gyakorlat, ahol a testi ellazuláson túl, gondolatok és belső lelki képek segítségével állítjuk helyre a felborult testi-lelki egyensúlyt. A módszer segít a mindennapi stressz hatékonyabb kezelésében, a szorongásos tünetek csökkentésében, valamint a kiegyensúlyozottabb életvitel elérésében.

Az autogén tréning (AT) J.H. Schultz (1920) nevéhez fűződik. A módszer rendszeres gyakorlással – belső koncentrációval és önmagunkra irányuló passzív figyelemmel – testi-lelki ellazultsághoz vezet. Ebben az alvás közeli relaxált állapotban lehetővé válik a stressz csökkentése oly módon, hogy autonóm idegrendszerünket megtanítjuk ellazítani. A módszer segít a szorongásos, pszichoszomatikus tünetek csökkentésében, az alvászavarok megszüntetésében és a stressz megfelelő kezelésében.

 

Az autogén tréning elsajátítása képzett szakember segítségével 12 alkalmat igényel, és ezzel egyidejűleg napi szintű rendszeres gyakorlás szükséges. Ezt követően a kliens önállóan bárhol és bármikor tudja használni a módszert, nincs szükség hozzá külső személyre.

Az autogén tréningről bővebb információt az alábbi weboldalon talál:

Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület

http://www.relaxacio.hu

Bennünk élő nők – művészetterápiás csoport 

​Pacsika Ágnes, művészetterapeutával közösen vezetett csoportjainkon a nőiség egész életen át újra és újra felbukkanó fő kérdéseit járjuk körül.  Találkozásainkon többek között foglalkozunk a női szerepek, szexualitás, önelfogadás és önértékelés témaköreivel. Ehhez a művészetterápia eszközeit vesszük igénybe, amelyek hatékonyan támogatják a kreatív folyamatok, a spontaneitás és a megküzdési stratégiák előhívását. Mindehhez nincs szükség semmilyen művészeti előképzettségre vagy kézügyességre, csupán nyitottságra.

Aktuálisan induló csoportjainkról a Világbenn Terápia Facebook oldalán talál bővebb információt.

 

  • Facebook